Normen

SPL Kwaliteit

Langdurige relatie

Service en ondersteuning op locatie!

Productie- en testfaciliteiten van 2500 m2

Richtlijnen:

NEN-EN-IEC 61439-1 Laagspanningsnorm:

Al onze panelen, of het nu gaat om een klemmenkast, besturingskast of een grote laagspanningsverdeler, worden gebouwd volgens de laagspanningsnorm NEN-EN-IEC 61439-1.   

De telkens terugkerende “lastige” vraagstukken van “aarding” en “kortsluitvastheid” worden door SPL helder en duidelijk gemaakt met toepassing van de laagspanningsnorm. Natuurlijk worden ook klantspecifieke oplossingen toegepast, mits deze voldoen aan de norm. SPL denkt hierin met u mee!

BOUWVORMEN

 • Laagspanningsverdelers bestaan er in vele soorten, maten én uitvoeringsvormen. SPL bouwt laagspanningsverdelers in de bouwvorm 1 (geen interne afschermingen) tot en met bouwvorm 4b (volledig gecompartimenteerd).
 • Voor de verdelers met bouwvorm 1 maakt SPL gebruik van het Rittal Maxi-PLuS concept. Dit is een typegeteste oplossing voor verdelers tot 3200A met een nominale kortsluitstroomvastheid tot 55kA (Icw) en een beschermklasse tot IP54.
 • Wanneer een bouwvorm 2-4b vereist is, gebruikt SPL het typegeteste RI4Power systeem, eveneens van het fabrikaat Rittal. Dit Rittal concept is een geprefabriceerd kastsysteem voor voedingen tot 4000A en met een kortsluitvastheid van 52kA (Icw).
 • Beide systemen zijn verkrijgbaar als 3- of 4-polige variant en speciaal afgestemd op inbouw van alle grote merken: Schneider, Siemens, ABB, Moeller, Jean Müller, Terasaki etc.
 • Ook voor de kleinere verdeelsystemen kunt u aankloppen bij SPL. Het Rittal ISV-systeem biedt hierbij uitkomst.
 • Voor alle varianten geldt dat ze kunnen worden gebouwd volgens uw specificaties én, belangrijker nog, met elkaar kunnen worden gecombineerd door een uitgekiende constructie.
 • SPL bouwt deze verdelers in nauwe samenwerking met Rittal als één van haar gecertificeerde panelenbouwers. Ook dit is één van de redenen waarom SPL een “ideale partner” voor u kan zijn voor het bouwen van laagspanningsverdeelinrichtingen. Immers, wij mogen beschikken over zéér specifieke kennis en ervaring betreffende dit product.

NEN-EN 60204-1

Uiteraard komen ook andere normen zoals de machinerichtlijn (NEN-EN 60204-1) in het engineering/uitvoeringstraject aan bod. Een besturingspaneel is geen machine maar bestuurt wel een machine die aan machineveiligheid moet voldoen.

Bij de intreding van de nieuwste machinerichtlijn is de zogenaamde IIB-verklaring komen te vervallen. In plaats daarvan levert SPL op verzoek een document mee waarin SPL verklaart het paneel te hebben gebouwd in overeenstemming met de laagspanningsnorm. Wij kunnen op verzoek voor alle schakelkasten die door SPL zijn gebouwd een conformiteitsverklaring afgeven die noodzakelijk is voor de CE-markering.

Atex - Explosieveilige besturingen:

Ook voor het bouwen van panelen die geschikt moeten zijn voor toepassing in ruimten met gas- of stofontploffingsgevaar kunt u bij SPL terecht. Of het nu gaat om drukvast, gepurged, verhoogde veiligheid of intrinsiek veilige toepassingen, SPL bouwt, al dan niet in samenwerking met een extern gecertificeerd bedrijf, al uw explosieveilige besturingen volgens deATEX richtlijnen:

 1. ATEX 137                                 Richtlijn 1999/92/EG
 2. ATEX 95                                   Richtlijn 94/9/EG
 3. NEN-EN-IEC 60079-14        Ontwerp elektrische installaties
 4. NEN-EN-IEC 60079-19        Reparatie, revisie en renovatie van materieel.
 5. NEN-EN 13980                      Potentieel explosieve atmosferen

UL (Underwriters Laboratories)

Het bouwen voor de Noord-Amerikaanse markt zorgt bij veel mensen voor hoofdbrekens. SPL heeft ervaring met het bouwen volgens UL. Zij adviseert u hierin en bouwt eventueel uw Europese ontwerp om tot een UL-geaccepteerd product.

Hieronder volgt informatie dat u inzicht geeft in het ontstaan van UL en de waarde van UL-listed producten.

Logo en markeringen

Het UL-logo (zie hierboven) staat voor “Underwriters Laboratories” en vindt zijn oorsprong in het brandweer wezen.

UL is de hoogste gradatie waaraan u kunt voldoen. Het is niet altijd nodig, maar als de schakelkast wel UL-gecertificeerd is, wordt de kast zonder vragen geaccepteerd.

Het UL kent een aantal markeringen, namelijk de “UL-listed” markering en de “UL-recognized” markering.

De “UL-listed” markering wordt afgegeven op complete producten, zoals de schakelkast van een machine, maar ook op zelfstandige producten zoals bijv. voedingen.

Lloyds Register en ABS (American Bureau of Shipping)

Bij het bouwen van panelen voor de scheepvaart komen Lloyds Register, Veritas of ABS vaak om de hoek kijken. Dit resulteert in een diepgaand onderzoek waarbij strenge regels worden gehanteerd. De verantwoordelijkheid en bewijslast voor het juist toepassen van de afwijkende regels liggen bij u. Ook hierin kan SPL een rol spelen vanwege de ruime ervaring die zij heeft met deze instanties.

Contact opnemen

Neem contact met ons op!